Σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας εισήλθε ένα ηφαίστειο στη νότια Ιαπωνία το Σαββατοκύριακο, για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες, εκτοξεύοντας μεγάλες ποσότητες τέφρας, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας και τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Το Σακουρατζίμα, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ιαπωνίας, σημείωσε εκρηκτική δραστηριότητα το απόγευμα του Σαββάτου, με τη στήλη καπνού να φτάνει σε ύψος άνω των 3.400 μέτρων, όπως ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έκρηξη από τις 13 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri Shimbun. Η μετεωρολογική υπηρεσία ανέβασε το επίπεδο συναγερμού στο 3 (σε κλίμακα 5), καλώντας σε αυξημένη προσοχή στις γύρω περιοχές.
Οι περιοχές που πρέπει να προσέχουν
Στις ζώνες κινδύνου περιλαμβάνονται περιοχές σε ακτίνα περίπου 2 χιλιομέτρων από την κορυφή του Μιναμιντάκε και τους κρατήρες Σόουα, όπου η πτώση ηφαιστειακών υλικών και βράχων θεωρείται επικίνδυνη.
Η έκρηξη προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην περιοχή της Καγκοσίμα, με καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων, προβλήματα στις μετακινήσεις και μειωμένη ορατότητα λόγω της τέφρας. Οι δρόμοι καλύφθηκαν από ηφαιστειακά υλικά, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες οδήγησης.
Οι Αρχές συνιστούν στους κατοίκους και τους επισκέπτες να αποφεύγουν τις απαγορευμένες ζώνες, να ακολουθούν τις επίσημες οδηγίες και να παρακολουθούν συνεχώς τις ενημερώσεις, καθώς η δραστηριότητα του ηφαιστείου μπορεί να μεταβληθεί γρήγορα και απρόβλεπτα.