Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Φώναζαν συνθήματα συμπαράστασης στους 3 συλληφθέντες για την επίθεση στο σπίτι της Αφροδίτης Νέστορα

Η υπόθεση της φονικής εμπρηστικής επίθεσης...

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Φώναζαν συνθήματα συμπαράστασης στους 3 συλληφθέντες για την επίθεση στο σπίτι της Αφροδίτης Νέστορα

Η υπόθεση της φονικής εμπρηστικής επίθεσης που συγκλόνισε τη Θεσσαλονίκη περνά σε ένα νέο, ιδιαίτερα κρίσιμο στάδιο, καθώς οι τρεις συλληφθέντες οδηγούνται ενώπιον της ανακρίτριας για να απολογηθούν σχετικά με την εμπλοκή τους στην τραγωδία που στοίχισε τη ζωή στη Βάγια Νέστορα και προκάλεσε τον τραυματισμό ακόμη επτά ανθρώπων. Η μεταγωγή των κατηγορουμένων πραγματοποιήθηκε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, καθώς από νωρίς στην περιοχή υπήρχε έντονη αστυνομική παρουσία.

Παράλληλα, έξω από τα δικαστήρια συγκεντρώθηκαν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, τα οποία εξέφρασαν τη στήριξή τους προς τους κατηγορούμενους, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις παρέμειναν σε επιφυλακή προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε ένταση ή επεισόδιο. Οι τρεις συλληφθέντες, μία 26χρονη γυναίκα, ένας 29χρονος και ένας 24χρονος, καλούνται πλέον να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις ενώπιον των δικαστικών αρχών, σε μια διαδικασία που αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της πολύκροτης έρευνας.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί περιλαμβάνει ένα ιδιαίτερα βαρύ κατηγορητήριο. Οι διώξεις αφορούν, μεταξύ άλλων, ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο τετελεσμένη και σε απόπειρα, συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, εμπρησμό, έκρηξη, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων, στις οποίες περιλαμβάνεται και η κατοχή εκρηκτικών υλών. Παρότι το νομικό πλαίσιο των κατηγοριών έχει ήδη διαμορφωθεί, οι εισαγγελικές αρχές δεν έχουν ακόμη προσωποποιήσει πλήρως τις ευθύνες κάθε κατηγορουμένου. Αυτό αναμένεται να γίνει κατά τη διάρκεια της κύριας ανακριτικής διαδικασίας, μέσα από την αξιολόγηση των απολογιών, των στοιχείων της προανάκρισης και των ευρημάτων που έχουν συγκεντρωθεί από τις αστυνομικές αρχές.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας, οι δύο από τους τρεις κατηγορούμενους φέρονται να είχαν άμεση συμμετοχή στην υλοποίηση της εμπρηστικής επίθεσης. Οι αρχές αποδίδουν στον 29χρονο και στην 26χρονη τον ρόλο των φυσικών αυτουργών της επίθεσης που εκδηλώθηκε με αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διέμενε η οικογένεια Νέστορα. Αντίθετα, ο 24χρονος φέρεται, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, να είχε διαφορετική εμπλοκή. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι παραχώρησε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως χώρος προετοιμασίας αλλά και ως σημείο διαφυγής πριν και μετά την επίθεση. Οι δύο πρώτοι συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ η γυναίκα εντοπίστηκε στα Χανιά, στο πλαίσιο της συντονισμένης επιχείρησης των αστυνομικών αρχών.

Κατά το προανακριτικό στάδιο, οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι δεν προχώρησαν σε καμία ουσιαστική τοποθέτηση απέναντι στους αστυνομικούς που χειρίζονται την υπόθεση. Όπως έγινε γνωστό, επέλεξαν να ασκήσουν το δικαίωμα της σιωπής, δηλώνοντας ότι θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους μόνο ενώπιον της ανακρίτριας κατά την απολογία τους. Διαφορετική ήταν η στάση του τρίτου κατηγορουμένου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση του σχεδίου που εξετάζουν οι αρχές.

Ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε ότι είχε παραχωρήσει τα κλειδιά του εγκαταλελειμμένου κτιρίου σε γνωστά του πρόσωπα, χωρίς να γνωρίζει για ποιον λόγο θα χρησιμοποιούνταν ο συγκεκριμένος χώρος ή ότι επρόκειτο να συνδεθεί με κάποια παράνομη ενέργεια. Οι ισχυρισμοί αυτοί θα αξιολογηθούν από τις δικαστικές αρχές σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αποδεικτικά στοιχεία της δικογραφίας. Η εμπρηστική επίθεση είχε προκαλέσει σοκ σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς οι φλόγες εξαπλώθηκαν γρήγορα στην πολυκατοικία, εγκλωβίζοντας τους ενοίκους μέσα στα διαμερίσματά τους. Από το περιστατικό έχασε τη ζωή της η Βάγια Νέστορα, ενώ αρκετοί ακόμη κάτοικοι τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από το φλεγόμενο κτίριο.