Σύνοδος κορυφής στο Παρίσι: Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης για τη συνάντηση των 37 κρατών για την Ουκρανία – Παρών ο Ζελένσκι

Μια εξαιρετικά κρίσιμη και υψηλού συμβολισ...

Σύνοδος κορυφής στο Παρίσι: Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης για τη συνάντηση των 37 κρατών για την Ουκρανία – Παρών ο Ζελένσκι

Μια εξαιρετικά κρίσιμη και υψηλού συμβολισμού σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα (13/07) στη γαλλική πρωτεύουσα, συγκεντρώνοντας το παγκόσμιο διπλωματικό ενδιαφέρον. Με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ηγέτες και εκπρόσωποι από 37 χώρες, οι οποίες συγκροτούν τον διεθνή συνασπισμό στήριξης της Ουκρανίας, συναντώνται στο Παρίσι για να επανακαθορίσουν τη στρατηγική τους απέναντι στον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στις εργασίες αυτής της ευρείας συνάντησης, στην οποία δίνουν το «παρών» δεκάδες Ευρωπαίοι και διεθνείς ηγέτες, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή προσήλωση της Αθήνας στην κοινή ευρωπαϊκή γραμμή.

Ηχηρές παρουσίες και διεθνής συμμαχία στο Παρίσι

Η σύνοδος χαρακτηρίζεται από τη συμμετοχή κορυφαίων προσωπικοτήτων της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Ξεχωρίζει, όπως είναι φυσικό, η παρουσία του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ταξίδεψε στο Παρίσι για να παρουσιάσει τις άμεσες ανάγκες της χώρας του στο μέτωπο.

Παράλληλα, στις εργασίες συμμετέχουν οι επικεφαλής των κορυφαίων θεσμών της Δύσης, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, καθώς και τουλάχιστον 25 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, γεγονός που αποτυπώνει το μέγεθος της κινητοποίησης και τη σημασία που δίνεται στην εξεύρεση κοινών και αποτελεσματικών λύσεων.

Οι τρεις βασικοί άξονες της συνάντησης και η αεράμυνα

Σύμφωνα με επίσημες ενημερώσεις από τη γαλλική κυβέρνηση, οι συζητήσεις των ηγετών επικεντρώνονται σε τρεις κεντρικούς πυλώνες που κρίνουν το μέλλον των επιχειρήσεων. Ο πρώτος και πιο άμεσος αφορά την ουσιαστική ενίσχυση της στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης προς το Κίεβο, με ιδιαίτερη και σαφή έμφαση στην ενδυνάμωση της ουκρανικής αεράμυνας, η οποία δέχετε συνεχόμενα και σφοδρά πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο δεύτερος άξονας αφορά την περαιτέρω άσκηση πίεσης προς τη Μόσχα μέσω της προετοιμασίας ενός νέου, ακόμη πιο αυστηρού πακέτου ευρωπαϊκών κυρώσεων. Τέλος, ο τρίτος πυλώνας αφορά τον σχεδιασμό και την προετοιμασία του αυστηρού πλαισίου ασφαλείας που θα απαιτηθεί για να συνοδεύσει μια μελλοντική και βιώσιμη ειρηνευτική διαδικασία.

Συμπαραγωγή όπλων και η νέα στάση των ΗΠΑ

Πέρα από την άμεση αποστολή εφοδίων, οι ηγέτες εξετάζουν μακροπρόθεσμα σενάρια συνεργασίας στον ευαίσθητο τομέα της αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας. Στο τραπέζι έχει πέσει η δυνατότητα αδειοδοτημένης παραγωγής σύγχρονων οπλικών συστημάτων απευθείας εντός του ουκρανικού εδάφους, κάτι που θα επιτρέψει στο Κίεβο να ενισχύσει αυτόνομα τις αμυντικές του δυνατότητες.

Γαλλικές διπλωματικές πηγές εκφράζουν την αισιοδοξία τους, κάνοντας λόγο για μια ιστορική στιγμή διατλαντικής συνεργασίας. Όπως επισημαίνουν, το κλίμα είναι πλέον ευνοϊκότερο, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα πιο πρόθυμος να στηρίξει την Ουκρανία, μια θετική αλλαγή στάσης που καταγράφηκε τόσο στις πρόσφατες συνόδους της G7 όσο και του ΝΑΤΟ.

Δείπνο στα Ηλύσια και η παρέλαση της Βαστίλης με ευρωπαϊκό συμβολισμό

Oι επίσημες εργασίες της συνόδου φιλοξενούνται στο εμβληματικό και ιστορικό συγκρότημα των Απομάχων (Hôtel des Invalides) στο κέντρο του Παρισιού. Το πλούσιο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας πρόκειται να ολοκληρωθεί με ένα επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, προς τιμήν όλων των συμμετεχόντων αρχηγών κρατών.

Οι εκδηλώσεις όμως θα κορυφωθούν την Τρίτη, ανήμερα της εθνικής εορτής της Γαλλίας. Η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλης θα αποκτήσει φέτος έναν έντονο και ξεκάθαρο ευρωπαϊκό συμβολισμό, καθώς στην κεφαλή των τμημάτων θα βρεθούν περίπου 500 στρατιώτες από τις χώρες που συμμετέχουν στον συνασπισμό υπέρ της Ουκρανίας.

Αυτή η κοινή εμφάνιση στοχεύει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας και αδιαπραγμάτευτης κοινής στάσης απέναντι στις εξελίξεις του πολέμου. Τη μεγάλη αυτή στρατιωτική παρέλαση θα παρακολουθήσει από την εξέδρα των επισήμων και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Παρίσι.