«Σεισμός» στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς: Ραγδαίες εξελίξεις και ποινικές διώξεις για ψευδή κατάθεση – Στο «μικροσκόπιο» οι γιατροί για τον θάνατο της 19χρονης Μυρτούς!

Μια τεράστια και ραγδαία τροπή παίρνει η υ...

«Σεισμός» στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς: Ραγδαίες εξελίξεις και ποινικές διώξεις για ψευδή κατάθεση – Στο «μικροσκόπιο» οι γιατροί για τον θάνατο της 19χρονης Μυρτούς!

Μια τεράστια και ραγδαία τροπή παίρνει η υπόθεση-θρίλερ του θανάτου της 19χρονης Μυρτούς, η οποία είχε «παγώσει» το πανελλήνιο. Οι δικαστικές και διωκτικές αρχές, συνεχίζοντας την αμείλικτη έρευνα για να φωτίσουν κάθε σκοτεινή πτυχή της τραγωδίας, προχωρούν σε δραματικές κινήσεις, καθώς στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης μπαίνουν πλέον ανοιχτά γιατροί και νοσηλευτές του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς, αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες και κλήσεις σε απολογία για ψευδή κατάθεση. Το σκηνικό γύρω από τις κρίσιμες ώρες της διακομιδής της άτυχης κοπέλας αρχίζει να καταρρέει, αποκαλύπτοντας συγκλονιστικές αντιφάσεις και σκιώδεις διαδικασίες.

Σε απολογία γιατροί και νοσηλευτές – Η «μάχη» των μαρτυριών

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές και αποκαλυπτικές πληροφορίες, οι εξελίξεις τρέχουν με καταιγιστικούς ρυθμούς. Ήδη, για σήμερα, κλήθηκε σε επίσημη κατάθεση και απολογία μια νοσηλεύτρια του νοσοκομείου, η οποία στο παρελθόν είχε ισχυριστεί δημοσίως ότι το ιατρικό προσωπικό βρισκόταν κανονικά στις θέσεις του στα επείγοντα τη στιγμή που μεταφέρθηκε η 19χρονη κοπέλα. Η ίδια, ζήτησε και έλαβε ολιγοήμερη προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσει την απολογία της.

Ωστόσο, το θρίλερ κορυφώνεται καθώς, μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, σειρά παίρνουν όλοι οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν στη νυχτερινή βάρδια τη μοιραία νύχτα που η Μυρτώ έχασε τη ζωή της. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εμπλεκόμενοι αναμένεται να επαναλάβουν τον ισχυρισμό τους ότι η νεαρή κοπέλα ήταν ήδη νεκρή κατά την άφιξή της στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Οι ισχυρισμοί αυτοί, ωστόσο, έρχονται σε ευθεία και εκ διαμέτρου αντίθεση με τις καταγγελίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Υπενθυμίζεται ότι νοσηλεύτρια, μιλώντας με αποκλειστική δήλωση στην εκπομπή «Νύχτα Αποκαλύψεων», είχε «καίει» τους συναδέλφους της, αποκαλύπτοντας:

«Δεν υπήρχε κανένας γιατρός στα επείγοντα την ώρα που έφτασε με το ασθενοφόρο η Μυρτώ στο νοσοκομείο, το επιβεβαιώνει και το ΕΚΑΒ. Ούτε μέσα στο ασθενοφόρο υπήρχε γιατρός. Ήταν στα σπίτια τους και τους πήραμε να έρθουν αλλά άργησαν. Ούτε καρδιολόγος, ούτε αναισθησιολόγος. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν τραγικές ελλείψεις».

Η ίδια μάλιστα είχε αμφισβητήσει ανοιχτά το ιατρικό ανακοινωθέν της αναισθησιολόγου, η οποία υποστήριζε ότι έγινε ΚΑΡΠΑ στην άτυχη κοπέλα για 45 λεπτά.

Η επώνυμη μαρτυρία-σοκ και η αντίδραση του Υπουργού

Το πάζλ της νύχτας εκείνης συμπληρώνεται από την επίσημη κατάθεση που έδωσε στις Αρχές ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος νοσηλευόταν στο ίδιο νοσοκομείο λόγω ατυχήματος. Ο μάρτυρας περιέγραψε με μελανά χρώματα το χάος που επικρατούσε:

«Περίπου στις 04:40, έχοντας μόλις κάνει κάποιες ακτινογραφίες, βρισκόμουν σε έναν διάδρομο με φορεία, όταν ήρθε ένα ασθενοφόρο… Έφεραν τη Μυρτώ σε κάποιο διπλανό κρεβάτι από εμένα, λιπόθυμη, με σπασμούς. Δύο νοσηλεύτριες και δύο διασώστες του ΕΚΑΒ της έδωσαν τις πρώτες βοήθειες… Στο σημείο επικρατούσε πανικός, δεν υπήρχε γιατρός. Θυμάμαι μια νοσηλεύτρια να λέει “Είναι σαν εφιάλτης αυτό που ζούμε”. Μετά από 15 λεπτά εμένα με μετέφεραν σε άλλο διάδρομο, δεν είχε έρθει ως τότε κάποιος γιατρός».

Η μαρ αυτή πυροδότησε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, να παρεμβαίνει ζωντανά για να δηλώσει πως η συγκεκριμένη μαρτυρία «δεν σημαίνει τίποτα» και ότι υπήρχαν αντίθετες αναφορές από άλλα άτομα. Η δικαστική έρευνα, ωστόσο, καλείται τώρα να ξεκαθαρίσει την αλήθεια ανάμεσα στα conflicting statements.

Το θανατηφόρο κοκτέιλ ουσιών και η αδιάγνωστη πάθηση

Ενώ το μέτωπο των ευθυνών στο νοσοκομείο ανοίγει επικίνδυνα, τα νέα ιατροδικαστικά και ιστολογικά ευρήματα για τα αίτια του θανάτου της 19χρονης προκαλούν σοκ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Μυρτώ βρήκε τραγικό θάνατο εξαιτίας ενός θανατηφόρου κοκτέιλ ουσιών (κοκαΐνη, αλκοόλ και κάνναβη), σε συνδυασμό όμως με σοβαρότατα, αδιάγνωστα προβλήματα υγείας που καθιστούσαν τον οργανισμό της εξαιρετικά ευάλωτο σε αιφνίδιο θάνατο.

Συγκεκριμένα, οι ιστολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι η 19χρονη έπασχε από λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα τύπου Hashimoto, ενώ στο αίμα της ανιχνεύθηκαν τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης (2.264 ng/ml), καθώς και κοκααιθυλένιο (ένας εξαιρετικά καρδιοτοξικός μεταβολίτης που παράγεται αποκλειστικά από την ταυτόχρονη χρήση κοκαΐνης και αλκοόλ), αιθανόλη και η ουσία Ναλοξόνη (Narcan).

Το δραματικότερο στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι οι τρεις κατηγορούμενοι νεαροί (ηλικίας 23, 26 και 22 ετών, οι οποίοι έχουν ήδη κριθεί προσωρινά κρατούμενοι για ανθρωποκτονία από πρόθεση διά παραλείψεως και ναρκωτικά) αποφάσισαν εγκληματικά να μην καλέσουν έγκαιρα βοήθεια για να μη «μπλέξουν». Ως εκ τούτου, οι γιατροί στο νοσοκομείο αναγκάστηκαν να κάνουν διάγνωση «στα τυφλά», χορηγώντας πρωτοκόλλου τη ναλοξόνη –ένα φάρμακο για οπιοειδή που δεν ενδείκνυται για την κοκαΐνη–, ενώ η καρδιά της κοπέλας υπέφερε από πρόσφατες ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις μυοκαρδίου και υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.

Τα στοιχεία αυτά δεικνύουν μια πολυεπίπεδη τραγωδία, όπου η εγκληματική αδιαφορία των κατηγορουμένων συναντά τις σοβαρές σκιές γύρισω από την οργάνωση και την ετοιμότητα των δομών υγείας στο νησί. Οι απολογίες των υγειονομικών αναμένονται καθοριστικές για την εξέλιξη της δικογραφίας.