Σε περίοδο έντονης πολιτικής κινητικότητας εισέρχεται η Κεντροαριστερά, καθώς οι πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Οι κινήσεις των δύο πλευρών, με φόντο τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, διαμορφώνουν ένα πρόγραμμα διαδοχικών εμφανίσεων και πολιτικών παρεμβάσεων, την ώρα που ΠΑΣΟΚ και ΕΛ.Α.Σ. επιδιώκουν να ενισχύσουν τη θέση τους και να κερδίσουν το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι του ίδιου εκλογικού ακροατηρίου.
Τα δύο πολιτικά ραντεβού
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί ο χρονικός προγραμματισμός των εμφανίσεων του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη είναι προγραμματισμένη για τις 2 Σεπτεμβρίου, όταν η ΕΛ.Α.Σ. αναμένεται να παρουσιάσει το οικονομικό της πρόγραμμα, μόλις μία ημέρα πριν από την επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη, ημερομηνία με ξεχωριστό ιστορικό και πολιτικό βάρος για το ΠΑΣΟΚ. Η επιλογή αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη από τη Χαριλάου Τρικούπη. Στο ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν προσεκτικά τις πρωτοβουλίες του πρώην πρωθυπουργού, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο ανταγωνισμός στον χώρο της Κεντροαριστεράς γίνεται εντονότερος.
Ο Τσίπρας αναμένεται να βρεθεί ξανά στη Θεσσαλονίκη στις 9 Σεπτεμβρίου, όταν θα επισκεφθεί τα περίπτερα της ΔΕΘ και στη συνέχεια θα δώσει συνέντευξη Τύπου στους πολιτικούς συντάκτες. Η συγκεκριμένη παρουσία θα προηγηθεί κατά τρεις ημέρες εκείνης του Νίκου Ανδρουλάκη, γεγονός που προσθέτει ακόμη ένα επεισόδιο στον πολιτικό ανταγωνισμό των δύο πλευρών. Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, επενδύει ιδιαίτερα στην επετειακή εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη, η οποία αυτή τη φορά αποκτά χαρακτήρα πολύ μεγαλύτερο από μια απλή αναφορά στην ιστορία του κόμματος.
Η Χαριλάου Τρικούπη προετοιμάζει μεγάλη συγκέντρωση στο Ηράκλειο, έχοντας κινητοποιήσει κομματικές οργανώσεις και στελέχη. Η επιλογή της Κρήτης δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για μια περιοχή με ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ, την οποία η ηγεσία του κόμματος θέλει να επαναφέρει δυναμικά στον πολιτικό της χάρτη. Οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη ήδη από τα μέσα Αυγούστου, ενώ στελέχη, βουλευτές και τοπικές οργανώσεις αναμένεται να έχουν ενεργό ρόλο στην κινητοποίηση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης προγραμματίζεται να φτάσει στην Κρήτη πριν από την κεντρική εκδήλωση, έχοντας παράλληλα επαφές με πολίτες και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.
Η εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη αναμένεται να αντλήσει έντονα στοιχεία από την ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ και την πολιτική κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου. Στόχος είναι να συνδεθεί η ιστορική ταυτότητα του κόμματος με το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει η σημερινή ηγεσία για την επόμενη ημέρα. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι μια μεγάλη συγκέντρωση στην Κρήτη μπορεί να αποτελέσει την ουσιαστική αφετηρία της νέας πολιτικής περιόδου για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Στην πράξη, η ομιλία του αναμένεται να έχει χαρακτηριστικά έναρξης προεκλογικής εκστρατείας, καθώς το κόμμα επιδιώκει να εμφανιστεί ως η βασική εναλλακτική πρόταση απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα να οριοθετήσει τη θέση του απέναντι στην ΕΛ.Α.Σ.
Στην κινητοποίηση θα συμμετέχουν γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Παύλος Χρηστίδης. Το πλήρες πρόγραμμα του προέδρου του κόμματος αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Στις 2 Σεπτεμβρίου ο Νίκος Ανδρουλάκης σχεδιάζει επίσης γεύμα με βουλευτές και μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου στο Ψυχρό Λασιθίου, τον τόπο καταγωγής του. Μετά την επετειακή εκδήλωση, το ενδιαφέρον της Χαριλάου Τρικούπη θα μεταφερθεί στη Βόρεια Ελλάδα, όπου προγραμματίζονται περιοδείες ενόψει της παρουσίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ. Την ίδια ώρα, στην πλευρά του Αλέξη Τσίπρα επικρατεί επίσης έντονη προετοιμασία. Στελέχη και τομεάρχες της ΕΛ.Α.Σ. επεξεργάζονται τις προτάσεις που θα αποτελέσουν τη βάση του οικονομικού προγράμματος, με τον ίδιο να έχει τον τελευταίο λόγο πριν από την παρουσίασή του στις 2 Σεπτεμβρίου.
Η παρέμβαση Τσίπρα αναμένεται να κινηθεί πέρα από μια απλή παράθεση οικονομικών μέτρων. Σχεδιάζεται να παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της πολιτικής πρότασης της ΕΛ.Α.Σ., δίνοντας έμφαση στις προτεραιότητες για την οικονομία, στην ενίσχυση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων και στην κατεύθυνση που, κατά την πολιτική του πρόταση, θα πρέπει να ακολουθήσει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Κεντρικό σημείο αναμένεται να αποτελέσει ακριβώς η συζήτηση για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Μετά τη ΔΕΘ, ο σχεδιασμός προβλέπει θεματικές εκδηλώσεις, μέσα από τις οποίες θα αναλυθούν περισσότερο οι προτάσεις και τα μέτρα που θα έχουν παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη.
Πριν από την παρουσίαση του προγράμματός του, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται επίσης να έχει επαφές με παραγωγικούς φορείς. Στις 9 Σεπτεμβρίου θα επιστρέψει στο επίκεντρο της ΔΕΘ, με επίσκεψη στα περίπτερα και συνέντευξη Τύπου. Έτσι, οι πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου αποκτούν χαρακτηριστικά πολιτικού «μπρα ντε φερ». Από τη μία, ο Τσίπρας επιχειρεί να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πολιτική και οικονομική πρόταση και, από την άλλη, ο Ανδρουλάκης αξιοποιεί την ιστορική επέτειο του ΠΑΣΟΚ για να σηματοδοτήσει τη δική του αντεπίθεση.