Τα οστά της 90χρονης στον Μαραθώνα βρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής σε υπόγειο αποθηκευτικό χώρο κατοικίας στην οδό Ιθάκης, έπειτα από καταγγελία της εγγονής, η οποία φέρεται να ανέφερε ότι δεν είχε επικοινωνία με τη γιαγιά της για περίπου δέκα χρόνια. Η σορός μεταφέρθηκε για εξέταση μέσα σε μαύρη σακούλα.
Με εισαγγελική εντολή, η 68χρονη και ο γιος της οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα για το αδίκημα της μη ανακοίνωσης ανεύρεσης νεκρού. Η γυναίκα, μιλώντας στο Live News, υποστήριξε ότι η ηλικιωμένη μητέρα της δεν ήταν σε καλή κατάσταση, έπεφτε συχνά και ότι η ίδια προσπαθούσε να τη φροντίζει και να τη σιτίζει.
Η εγγονή, πάντως, φέρεται να είχε καταθέσει δύο εβδομάδες νωρίτερα ότι γνώριζε πως, όταν η γιαγιά πέθανε πριν από περίπου δέκα χρόνια, η μητέρα της με τη βοήθεια του αδελφού της την έθαψαν προκειμένου να συνεχίσουν να εισπράττουν τη σύνταξη.
Οι αστυνομικοί εξετάζουν και το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την καταγγελία, διερευνώντας ακόμη και το ενδεχόμενο αυτή να έγινε για λόγους εκδίκησης. Έχει ήδη εξακριβωθεί ότι μέχρι και τον Αύγουστο πραγματοποιούνταν αναλήψεις από τον λογαριασμό στον οποίο καταβαλλόταν η σύνταξη της ηλικιωμένης.
Μαραθώνας: Τι υποστηρίζει ο εγγονός και η έρευνα για τη σύνταξη
Ο γιος της 68χρονης αρνείται ότι γνώριζε πως η σορός βρισκόταν στο υπόγειο. Υποστηρίζει ότι απουσίαζε και ότι η μητέρα του τού είχε πει πως είχε «τακτοποιήσει» το ζήτημα μετά τον θάνατο της γιαγιάς του. Ανέφερε ακόμη ότι η αδελφή του, η οποία βρισκόταν στο εξωτερικό, είχε υποψιαστεί πως κάτι συνέβαινε.
Στην κατάθεσή του φέρεται να είπε ότι η μητέρα του τον κατηγορεί άδικα πως τη βοήθησε. Το μόνο σχετικό περιστατικό που θυμάται, όπως υποστήριξε, είναι ότι του είχε ζητήσει μεγάλες σακούλες κήπου. Παραδέχθηκε επίσης ότι του έδινε την τραπεζική κάρτα και του ζητούσε να πραγματοποιεί αναλήψεις χρημάτων, ενώ εκτίμησε ότι η γιαγιά του πέθανε από φυσικά αίτια, καθώς ήταν άρρωστη.
Η δίκη της 68χρονης και του γιου της στο Πλημμελειοδικείο, με την κατηγορία ότι από κοινού εξαφάνισαν τη σορό, αναβλήθηκε για τη Δευτέρα. Και οι δύο παραμένουν υπό κράτηση, με τον εγγονό να αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή και την 68χρονη να φέρεται ότι παραδέχθηκε πως απέκρυψε τη σορό ώστε να εξακολουθήσει να λαμβάνει τη σύνταξη.
Παράλληλα, ειδικός ανθρωπολόγος θα εξετάσει τα οστά για να προσδιοριστούν η ηλικία και ο χρόνος θανάτου. Η διερεύνηση της απάτης σε βάρος του Δημοσίου θα αποτελέσει ξεχωριστή δικογραφία, ώστε να προσδιοριστεί χρονικά και το ύψος του ποσού. Εφόσον αυτό ξεπερνά τις 120.000 ευρώ, το αδίκημα ενδέχεται να λάβει κακουργηματικό χαρακτήρα.
Η γειτόνισσα και συγγενής της ηλικιωμένης στον Μαραθώνα μίλησε στις «Εξελίξεις Τώρα»
-«Ναι την ξέραμε. Την γνωρίζαμε, αφού έμενε πολλά χρόνια εδώ πέρα. Όχι, φυσιολογικοί άνθρωποι ήτα, εντάξει έμενε εδώ με το γιο της, πηγαίνανε, ψωνίζανε. Τί παράξενη συμπεριφορά να έχουν; Όχι δεν είχανε. Ε, τώρα μες στην απελπισία της η γυναίκα, μπορεί να μην είχε χρήματα και έκανε μια βλακεία, τί να πω τώρα; Δεν δουλεύανε πάντως οι άνθρωποι αυτοί εδώ πέρα και κάνανε μία ανοησία. Τί να κάνανε άλλο;»
-Εσείς τη γιαγιά την είχατε δει;
–Ναι βέβαια την είχα δει. Ερχόταν και σπίτι μας η γυναίκα τι λέτε; Κοιτάξτε αυτή είχε σπάσει τα ισχία της, ήταν μεγάλη γυναίκα γιατί πρέπει να κοντεύει τα 100 τώρα… κι η μητέρα μου είναι εδώ μεγάλη γυναίκα, δεν κυκλοφορεί. Ζει όμως. Πού να ξέρω τί γίνεται μες στο σπίτι της; Αυτή έλεγε ότι την είχε βάλει σε γηροκομείο. Έλεγε ότι πλήρωνε 1.200€ και την είχε σε γηροκομείο, αλλά τι γίνεται στο σπίτι του αλλουνού; Και η μητέρα μου εδώ είναι “90+” χρόνων και είναι μέσα στο σπίτι δεν κυκλοφορεί. Πάει να πει ότι την έχω θαμμένη; Εγώ την ήξερα αυτή τη γυναίκα γιατί είμαστε χρόνια γείτονες και είχαμε και μία ψιλό- συγγένεια. Αλλά δεν ξέρω τι να σας πω τώρα; Εγώ φυσιολογικούς τους έβρισκα όλους εδώ πέρα. Αυτό το σπίτι το είχαν και οι δύο, τα δυο εγγόνια. Μάλλον δεν πήγε καλά, κάτι θύμωσε, γιατί το πουλάγανε αυτό το σπίτι. Κάτι έγινε, τί να σας πω τώρα; Οικογενειακά. Είναι από άλλο πατέρα αυτά τα δύο εγγόνια δεν είναι απ’ τον ίδιο πατέρα.