Άργος: Αναπάντητα ερωτήματα μετά τον θάνατο του 20χρονου – Τι γίνεται με τις κάμερες στις στολές της ΟΠΚΕ

Με τον πλέον δραματικό τρόπο επανέρχεται σ...

Άργος: Αναπάντητα ερωτήματα μετά τον θάνατο του 20χρονου – Τι γίνεται με τις κάμερες στις στολές της ΟΠΚΕ

Με τον πλέον δραματικό τρόπο επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα της μη εφαρμογής του μέτρου για την τοποθέτηση καμερών στις στολές των αστυνομικών, μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του 20χρονου στο Άργος κατά τη διάρκεια καταδίωξης από άνδρες της ΟΠΚΕ. Η απουσία καταγεγραμμένου οπτικού υλικού από την επιχείρηση έχει προκαλέσει νέα συζήτηση σχετικά με την ανάγκη ενεργοποίησης ενός μέτρου που έχει ανακοινωθεί επανειλημμένα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως.

Οι εξαγγελίες που παραμένουν σε εκκρεμότητα

Παρά τις διαδοχικές δεσμεύσεις της πολιτείας τα προηγούμενα χρόνια, οι κάμερες στις στολές των αστυνομικών δεν έχουν τοποθετηθεί καθολικά στις επιχειρησιακές ομάδες. Μάλιστα, το αίτημα για την εφαρμογή του μέτρου δεν προέρχεται μόνο από την κοινωνία, αλλά και από τους ίδιους τους αστυνομικούς μέσω των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, σε ανακοίνωσή της με αφορμή την υπόθεση του Άργους, υποστηρίζει ότι η εικόνα για το τι πραγματικά συνέβη θα ήταν διαφορετική εάν είχε ήδη υλοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τη χρήση καμερών στις στολές των αστυνομικών.

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, έχουν περάσει περίπου έξι χρόνια από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τη «χρήση συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους». Παράλληλα, έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας που προέβλεπε την προμήθεια 2.000 καμερών για αστυνομικές στολές και 400 καμερών για υπηρεσιακά οχήματα.

Η ΟΠΚΕ ήταν στις πρώτες ομάδες που θα εξοπλίζονταν

Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, οι ομάδες της ΟΠΚΕ θα βρίσκονταν ανάμεσα στις πρώτες υπηρεσίες που θα αποκτούσαν κάμερες, καθώς πρόκειται για μονάδες πρώτης γραμμής που καλούνται συχνά να διαχειριστούν περιστατικά υψηλού κινδύνου.

Ωστόσο, παρά τις αρχικές εξαγγελίες, μέχρι σήμερα οι επιχειρησιακές ομάδες της ΟΠΚΕ εξακολουθούν να επιχειρούν χωρίς κάμερες στις στολές τους. Η υπόθεση του Άργους ανέδειξε εκ νέου το συγκεκριμένο κενό, καθώς η έλλειψη καταγραφής δεν επιτρέπει την ύπαρξη μιας πλήρους εικόνας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το περιστατικό.

Ο 20χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα από πυροβολισμό στο κεφάλι κατά τη διάρκεια της καταδίωξης και κατέληξε μετά τη νοσηλεία του. Μετά τις απολογίες τους στον Ανακριτή, δύο αστυνομικοί της ΟΠΚΕ κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι.

Οι ισχυρισμοί των αστυνομικών και το ζήτημα της καταγραφής

Από την πλευρά τους, οι δύο αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι οι πυροβολισμοί ήταν προειδοποιητικοί και είχαν ως στόχο να σταματήσει ο 20χρονος την προσπάθειά του να διαφύγει. Όπως αναφέρουν, δεν σημάδεψαν προς την κατεύθυνσή του, ενώ υποστηρίζουν ότι πριν από τους πυροβολισμούς είχε προηγηθεί προσπάθεια του νεαρού να τους χτυπήσει με το αυτοκίνητο.

Το γεγονός ότι οι αστυνομικοί δεν διέθεταν κάμερες στις στολές τους σημαίνει πως δεν υπάρχει οπτικό υλικό από τη στιγμή της συμπλοκής και της χρήσης όπλων, γεγονός που αφήνει ανοιχτά ερωτήματα σχετικά με την ακριβή εξέλιξη των γεγονότων.

Από πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη αναφέρεται ότι η διαδικασία εφαρμογής του μέτρου καθυστέρησε αρχικά λόγω ζητημάτων που σχετίζονται με το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πλέον αναμένεται η έγκριση του τελικού σχεδιασμού από τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης.

«Οι κάμερες προστατεύουν αστυνομικούς και πολίτες»

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Χρήστος Μαυραγάνης, υπογράμμισε ότι η έγκαιρη εφαρμογή της νομοθεσίας για τις κάμερες στις στολές θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τις αμφισβητήσεις γύρω από το περιστατικό του Άργους.

Όπως δήλωσε, εάν η πολιτεία είχε προχωρήσει στην εφαρμογή των νόμων που η ίδια ψήφισε, σήμερα δεν θα υπήρχαν αμφιβολίες για το τι συνέβη, ούτε θα υπήρχαν δημόσιες αντιπαραθέσεις και κρίσεις πριν ολοκληρωθεί η δικαστική διερεύνηση.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο Προεδρικό Διάταγμα 75/2020, το οποίο, όπως σημείωσε, δημιούργησε το θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση της πρότασης της Ομοσπονδίας σχετικά με την καθολική χρήση καμερών από τους αστυνομικούς.

Τόνισε ακόμη ότι οι κάμερες δεν αποτελούν μέσο προστασίας μόνο για τους αστυνομικούς, αλλά και για τους πολίτες, καθώς συμβάλλουν στη διαφάνεια και στην αντικειμενική αποτύπωση των γεγονότων.

«Η αλήθεια δεν μπορεί να βασίζεται σε υποθέσεις και εκτιμήσεις. Πρέπει να υπάρχει καταγραφή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκπαίδευση και επιχειρησιακή ετοιμότητα στο επίκεντρο

Παράλληλα, η ΠΟΑΣΥ θέτει ζήτημα ενίσχυσης της εκπαίδευσης των αστυνομικών, ζητώντας συνεχή κατάρτιση και επανεκπαίδευση σε θέματα επιχειρησιακής τακτικής, σωστής χρήσης του εξοπλισμού και λήψης αποφάσεων σε συνθήκες αυξημένης επικινδυνότητας.

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι η εκπαίδευση, σε συνδυασμό με σύγχρονα μέσα καταγραφής, αποτελεί βασικό παράγοντα για την προστασία τόσο των αστυνομικών που επιχειρούν όσο και των πολιτών που εμπλέκονται σε κρίσιμα περιστατικά.