Έρευνα αποκαλύπτει: Ηλικιωμένοι πολίτες αποκτούν ρομποτικά κατοικίδια για να καταπολεμήσουν τη μοναξιά

June 20, 2024

Έρευνα αποκαλύπτει: Ηλικιωμένοι πολίτες αποκτούν ρομποτικά κατοικίδια για να καταπολεμήσουν τη μοναξιά



Στους ηλικιωμένους πολίτες της Νέας Υόρκης δίνονται “ρομποτικά κατοικίδια” – ανιματρονικά λούτρινα ζώα – στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας για την καταπολέμηση αυτού που ο γενικός χειρουργός των ΗΠΑ, δρ Βίβεκ Μούρθι, έχει αποκαλέσει “επιδημία μοναξιάς και απομόνωσης”, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων.

Τα βελούδινα κατοικίδια που λειτουργούν με μπαταρίες αντιδρούν στην αφή και τον ήχο, αλλά δεν απαιτούν σίτιση ή φροντίδα. Επίσης, δεν θα τρέξουν έξω από την μπροστινή πόρτα, κάτι που η Helen Macura, 101 ετών, δήλωσε ότι την απασχολούσε, καθώς ζει σε έναν πολυσύχναστο δρόμο.

“Μιλάω με κάποιον. Έχω συντροφιά. Υπάρχει κάποιος εδώ που με ακούει”, είπε στο πρακτορείο για τον ανιματρονικό της σκύλο, τον οποίο ονόμασε Friendly. “Είναι ζεστός και είναι παρηγοριά”.

“Αυτά τα βελούδινα, “αληθοφανή” ρομποτικά κατοικίδια έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν ρεαλιστικούς ήχους και κινήσεις, παρέχοντας άνεση και συντροφιά στα άτομα”, ανέφερε το Γραφείο Γήρανσης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (NYSOFA) για την πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2018 και έκτοτε “έχει διανείμει[ε] πάνω από 31.000 animatronic κατοικίδια σε ηλικιωμένους ενήλικες που εκτιμάται ότι είναι κοινωνικά απομονωμένοι”.

“Δεδομένων των σημαντικών συνεπειών της μοναξιάς και της απομόνωσης για την υγεία, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην οικοδόμηση κοινωνικών σχέσεων με τον ίδιο τρόπο που έχουμε δώσει προτεραιότητα σε άλλα κρίσιμα ζητήματα δημόσιας υγείας, όπως ο καπνός, η παχυσαρκία και οι διαταραχές χρήσης ουσιών”, συνέχισε.

Ο Murthy, ο οποίος είναι συμπρόεδρος στην Επιτροπή για την Κοινωνική Σύνδεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της “μοναξιάς ως πιεστικής απειλής για την υγεία”, δήλωσε ότι η μοναξιά είναι εξίσου κακή για εσάς όσο και το να είστε βαρύς καπνιστής. “Ο αντίκτυπος στη θνησιμότητα που έχει η κοινωνική αποσύνδεση είναι παρόμοιος με αυτόν που προκαλεί το κάπνισμα έως και 15 τσιγάρων την ημέρα”, δήλωσε.

Σύμφωνα με το NYSOFA, τα αποτελέσματα ενός πιλοτικού προγράμματος του 2018 για τα ζωώδη κατοικίδια ζώα “διαπίστωσαν ότι το 70% των ηλικιωμένων ενηλίκων που έλαβαν αυτά τα κατοικίδια ζώα ανέφεραν μείωση/σημαντική μείωση της μοναξιάς, καθώς και 75% μείωση του πόνου”. Η μελέτη, ανέφερε ο οργανισμός, “πραγματοποιήθηκε με τη χρήση της κλίμακας μοναξιάς DeJong σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα (πριν από την υιοθέτηση των κατοικίδιων ζώων και σε τρεις, έξι και 12 μήνες)”.

Τα κατοικίδια ζώα, που παράγονται από την Joy for All, είναι ειδικά σχεδιασμένοι σύντροφοι και μπορούν να έρθουν ως γάτες, σκύλοι ή ακόμη και επιτραπέζια πουλιά -που ονομάζονται “walker squawkers”- τα οποία μπορούν να στερεωθούν σε ένα μπαστούνι ή έναν περιπατητή.

Τα παιχνίδια “σχεδιάστηκαν με εκτεταμένη συμβολή ηλικιωμένων”, δήλωσε η εταιρεία, και ανταποκρίνονται στο χάιδεμα και την αγκαλιά. Οι γάτες γουργουρίζουν και τα σκυλιά έχουν “καρδιοχτύπι”.

Ο Macura δήλωσε στο ABC News ότι κάθε ηλικιωμένος θα πρέπει να έχει ένα. “Ειδικά οι ηλικιωμένοι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους”, είπε. “Θα πρέπει να έχουν συντροφιά, καλή συντροφιά”.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: